Prosvjed u Vukovaru za buđenje institucija uspavanih koalicijama s četnicima

Prosvjed u Vukovaru najavljen za 13. listopada ima moju punu podršku. Godinama upozoravam na sporost institucija i nevoljkost da se bave zločinima koje su počinili zlotvori koji danas slobodno šeću Vukovarom među svojim žrtvama, a neki od njih uredno rade za hrvatske državne institucije i od svojih žrtava, njihovih obitelji i drugih Hrvata koje su napadali dobivaju plaću. Ta je ludost, vjerujte, moguća samo u Hrvatskoj!

Svima nama Vukovar zauzima posebno mjesto u srcu jer je simbol hrvatskog mučeništva. Zato nam, kako god pojedini mediji i političari predstavljali ovaj prosvjed, mora biti stalo da uspije i da državne institucije konačno nešto poduzmu. Žalosno je da je prosvjed potreban da bi institucije radile svoj posao i zaštitile Vukovarce od novih trauma s kojima se suočava svatko tko po gradu susreće nikad kažnjene krvnike i silovatelje. Najavljeno je okupljanje doista potrebno jer se u protivnom opet ništa neće riješiti.

Vukovarci trebaju našu podršku, ali u središtu zbivanja moraju biti oni, a ne mi ostali. Svi oni koji misle ići na prosvjed ne bi li tako prikupili koji politički bod, bolje da ne idu. Vukovarcima ne trebaju stranačke zastave ni zapaljive izjave, nego solidarnost na jedan dostojanstven način. Osim državnih i ratnih zastava vukovarskih branitelja, na prosvjedu ima mjesta samo transparentima koji u prvi plan stavljaju stradale, nestale i nekažnjene zločince.

Brojke su neumoljive i treba ih isticati. Neka i strani mediji koji će izvještavati o prosvjedu vide o kolikoj je traumi i nepravdi riječ. Toliko je mrtvih i nestalih u istočnoj Slavoniji za koje nitko nikad nije odgovarao da se čovjek zgrozi. Te su porazne brojke najbolji pokazatelj nerada naših institucija i plodova vlasti s nelustriranim SDSS-om.

Kao zastupnica u Saboru i Europskom parlamentu čula sam jako puno potresnih svjedočenja o nekažnjenim zločinima i počiniteljima koji uživaju sve blagodati slobode. Više sam se puta angažirala oko toga, posljednji put u slučaju Spasoja Petkovića Štuke koji je likvidirao hrvatskog branitelja Jean-Michel Nicoliera na Ovčari. Baš zato što sam čula toliko mučnih i teških priča hrvatskih žrtava i članova njihovih obitelji, želim da se ovo pitanje za svagda zatvori uz dobar pravosudni epilog.

Ali nemojte se zavaravati, puno je onih kojima je stalo da zločinci ostanu nekažnjeni i da žrtve nikad ne dobiju zadovoljštinu. Jer jednom kad se sazna prava istina, znat će se i s kime su sve u krevet lijegali hrvatski političari kako bi sebi osigurali fotelju. Zato me uopće ne čudi to što su odjednom u prvi plan izletjeli razni likovi koji najavljuju neka svoja okupljanja u Vukovaru prije i za vrijeme ovog prosvjeda.

Oni ne žele dobro Vukovaru i Vukovarcima, nego samo sebi. Drage Hrvatice i Hrvati Grada heroja, ne dozvolite nikome da vam privatizira i kompromitira ovaj važni prosvjed! Budite dostojanstveni kakvi ste uvijek bili, tražite pravdu i zadovoljštinu koja vam pripada, a onima koji u Vukovar dođu drugim poslom dajte do znanja da nisu dobrodošli.