Gužva na granici: Bavljenje posljedicom umjesto uzrokom

Gužva na granici od uvođenja novog režima glavna je tema u našim medijima. Provedba dogovorenog na Europskom vijeću operativno je manjkava, kolone su predugačke i obični ljudi gube strpljenje. S pravom. Nešto se mora poduzeti da praktična primjena novog režima ne zagorčava ljudima svakodnevni život i kao hrvatska zastupnica u EP-u činim sve kako bih skrenula pozornost kolega, ali i predstavnika ostalih EU institucija, na ovaj problem.

Sve što je već rečeno u hrvatskom javnom prostoru je istina – ne dođe li do promjene na kojoj naša vlada i europski zastupnici rade, možemo očekivati da nastavak ovakvih gužvi ostavi traga na našoj turističkoj sezoni i da Slovenija iskoristi novi režim za podbadanje Hrvatske ne bi li na taj način izvukla za sebe kratkoročnu korist.

No, ono što se stalno izbjegava reći jest da nije Slovenija sama uvela novi režim prema Hrvatskoj niti je taj režim uveden iz dosade ili pakosti. Jače kontrole su tu zbog sigurnosne prijetnje koja nam više ne prijeti samo izvana, nego i iznutra.

Mislim da je krajnje vrijeme da se svi skupa zapitamo kako smo došli do toga da Hrvatima prijeti teroristička prijetnja iz Francuske, Njemačke ili Austrije. Što se to dogodilo zbog čega danas moramo Europljanima dokidati njihove slobode zbog pojačane sigurnosti? Dogodile su se katastrofalna migracijska politika i još gore integracijske politike pojedinih država članica. To je uzrok problema, a gužve zbog pojačanih mjera sigurnosti tek su obična posljedica.

Ne stanemo li na kraj suludoj politici otvorenih granica i ne poradimo li na integraciji svih koji iz trećih zemalja dođu raditi u EU, možemo očekivati još veću prijetnju za sigurnost građana i još veće ograničavanje njihovih sloboda. Time će se poništiti svi pozitivni učinci europskih integracija, a Europsku će uniju uništiti upravo one politike kojima se eurofili danas najviše ponose.