EU želi upravljati našim otocima

Hrvatska je članica EU-a jer su Hrvatice i Hrvati tako željeli. Većina nažalost nije pronašla dovoljno motiva za izaći na referendum pa je manjina odlučila za sve. Članstvo u Uniji sa sobom nosi neke koristi, ali i puno obveza. Jedna od njih je poštovati odluku kvalificirane većine država članica, slagali se s njom ili ne.

Takva jedna odluka ostavila je naše male obalne ribare bez mogućnosti lova njihovim tradicionalnim alatima. Mnoge su obitelji ostale bez kruha jer je europskoj birokraciji ribolov u Sjevernom moru isti kao onaj u Jadranskom. Univerzalno rješenje je najlakše, a posljedice ionako ne trpi birokracija.

Slično će se dogoditi i s novom EU inicijativom za otoke koja je pokrenuta preko noći i bez prave rasprave u odboru. Na plenarnoj je sjednici izglasana na brzinu sklepana rezolucija na koju sam uložila nekoliko amandmana. Dva su prihvaćena, ostali nažalost nisu. Ova dva koja je parlamentarna većina prihvatila pozivaju na promicanje manjih poreza i deregulacije kako bismo na otoke privukli investitore i obrazovanu radnu snagu te tako potakli otvaranje radnih mjesta i izvan turističke sezone.

Iako europska politička elita nije oduševljena pozivima na smanjenje poreznog i regulatornog opterećenja, i ovaj je slučaj pokazao da im je to ipak prihvatljivije od većeg stupnja suvereniteta država članica. Umjesto izrade EU strateškog okvira za otoke, ja sam od Komisije tražila da potiče države članice na donošenje nacionalnih strategija za otoke koje bi bile u skladu s ciljevima EU-a i kohezijskom politikom. 

Otoci diljem Europe imaju neke slične probleme, ali to ne znači da su isti. Poučena iskustvom malih ribara, ne vjerujem da će Komisija donijeti strategiju koja će uvažavati specifičnosti niti sam uvjerena da će naša Korčula ili Šolta od ovoga profitirati u istoj mjeri kao Sicilija ili Korzika. Zato sam uložila amandman i tražila da se o razvoju otoka primarno brinu države članice.

Nije prošlo. Baš da se čovjek zapita što se dogodilo s principom supsidijarnosti na kojem je EU utemeljena, a koji kaže da se odluke moraju donositi što je bliže moguće onima na koje se odnose. Zašto o hrvatskim otocima i njihovom razvoju ne bi odlučivale naše županije i hrvatska država, nego europski birokrati?

Zato što europska razina svakodnevno pokušava ugrabiti sve više moći i potpuno razvlastiti države članice. Europski federalisti – pučani, socijalisti i liberali – polako, ali sigurno, ukidaju našu državnost. Hoćemo li im to dopustiti?